Blog-ul serviciilor

Serviciile pe care le gasesti in Cluj-Napoca

Ce trebuie sa faci pentru a reduce factura la încălzire

Factura la încălzire în perioada iernii este una dintre ”durerile tale de cap”? Ce poți să faci? Să te îmbraci mai bine, să pornești încălzirea mai rar, să stai mai mult pe la prieteni și să dai mai mulți bani pe medicamente decât ai fi dat pentru încălzire. Nu sună prea rentabil? Atunci poți să-ți monteză sobă, să mergi în pădure să tai lemne și să faci focul cu ele. Nu e tocmai confortabil? O altă soluție ar fi să citești articolul până la capăt și să pui în practică ce scrie.

În primul rând trebuie să-ți izolezi spațiul. Conform specialiștilor de la E-ON Gaz, izolarea termică a pereților, a ferestrelor și a acoperișului poate reduce cu până la 50% costurile de încălzire. Chiar dacă pare costisitor să-ți izolezi locuința, privește-o ca pe o investiție care se amortizează în timp. Calculează-ți cât te-or costa o astfel de investiție și apoi aduna valoarea facturilor pe 3 ani. O să observi că prețul facturilor la încălzire pe 3-4 ani este egal cu costul izolării + costul facturilor la încălzire reduse. În plus, dispare și problema mucegaiului și a umezelii. Polistirenul este indicat să fie de 10 cm. Prețul unei izolații cu polistiren variază între 80-120 lei/mp și include proiect, polistiren și vopsea.

Un alt sfat oferit de specialiști este utilizarea unui termostat de ambianță care comandă funcționarea centralei ținând cont de temperatura setată în camera în care se montează. În spațiile unde nu desfășurăm activități zilnice, putem regla o temperatură mai scăzută. Este demonstrat faptul că utilizarea termostatului determină o reducere cu până la 25% a facturilor la încălzire.

De asemenea, caloriferele nu trebuie să fie acoperite cu perdele, draperii sau alte obiecte care îngreunează schimbul de căldură. Caloriferele trebuie aerisite cel puțin o dată pe lună.

Verificarea tehnică periodică și reviziile regulate sunt esențiale pentru a ne asigura că nu se înregistrează pierderi. Mai trebuie curățate filtrele de apă de depunerile de calcar.

Este indicat să deschidem larg ferestrele pe perioade scurte de timp, astfel încât spațiile să se aerisească și să se încălzează mai repede. Sunt pierderi de căldură mai mari dacă lăsăm ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp.

O altă sugestie este să înlocuim băile în cadă cu dușuri. Pentru un duș se folosește de 2 ori mai puțină apă decât pentru o baie în cadă.

Este recomandat să setăm din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde, pentru a evita combinarea cu apă rece. Specialiștii E-ON susțin că la o centrală de apartament care prepară atât agentul termic, cât și apa caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.

Costurile sunt mult mai mici în cazul utilizării centralei de apartament decât a încălzirii de la sistemul centralizat, iar temperatura poate fi mult mai ușor reglată, motiv pentru care este recomandat să ne montăm centrală termică de apartament.

Cum să-mi aleg centrala termică potrivită?

Este foarte important ca centrala termică să fie potrivită spațiului. Pentru acest lucru, trebuie să ne uităm la puterea termică.  Pentru a determina puterea termică necesară, ținem cont de volumul apartamentul și felul construcției.

Volumul spațiului = suprafața utilă x înălțimea camerei

Puterea termică a centralei = Volumul x sarcina termică volumică

Tip construcție

Nouă izolată

Veche izolată

Veche neizolată

Sarcina termică

30 W/mc

45 W/mc

60 W/mc

 De exemplu, pentru un spațiu de 60 mp utili și o înălțime de 2.30 m:

Volumul spațiului = 60 mp x 2.30 m = 138 mc

Tip construcție

Nouă izolată

Veche izolată

Veche neizolată

Puterea termică necesară în funcție de tipul construcției

138 mc x 30 W/mc = 4140 W = 4.14 KW

138 mc x 45 W/mc = 6210 W = 6.21 KW

138 mc x 60 W/mc = 8280 W = 8.28 KW

 

Cu alte cuvinte, pentru a încălzi un apartament de 60 mp, este suficientă o centrală cu puterea termică de 6.21 W, însă nu și pentru alimentarea cu apă caldă. O centrală termică consumă aproximativ 2.4 mc de gaz pe oră pentru a prepara un debit de 10 litri/minut.

Pentru un astfel de apartament, în care locuiesc 2 persoane care fac duș zilnic, este indicată o centrală de 24 KW. Prețul unei astfel de centrale termice variază între 1.800 – 3.000 lei la Dedeman. Cele mai recomandate braduri de centrale termice sunt Buderus și Vaillant.

Tu ce tip de încălzire folosești și cum îți păstrezi soldul la factură în limite normale?

Comments (1) -

Pentru centrala si calorifere recomand Romstal.

Reply

Add comment

biuquote
  • Comment
  • Preview
Loading