Blog-ul serviciilor

Serviciile pe care le gasesti in Cluj-Napoca

Inchiderea abonamentului Orange - este posibila

Am tot spus ca trebuie sa imi fac timp pentru a scrie de experienta mea cu Orange compania de telefonie mobila, si uite ca a venit si vremea asta.

Cred ca multi dintre cei care o sa citeasca aceasta postare se vor regasi in aceasta postura, a clientului nemultumit de contractul care te tine legat de de maini si picioare, de amabilitatea personalului doar atunci cand esti la prima vizita la ei si de lipsa de profesionalism a angajatilor care  niciodata nu iti pot oferi nici o informatie.

Am mers cu incredere la un Orange shop, pentru a achizitiona un abonament si un telefon redus datorita abonamentului. Nimic neobisnuit pana aici. Dupa cum spuneam si mai sus au fost foarte draguti si serviabili pana in mometul in care am semnat ultima hartie din contract. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe contract si au inceput probleme…

La semnarea contractului mi s-a cerut sa achit 2 luni de abonament in avans, pentru ca asa e procedura, adica suma de 36 EUR (18 EUR/luna). Pe prima parte a contractului apare scris frumos "detalii ale ofertei Orange Romania: 50% reducere la plata abonamentului in primele 4 luni din perioada minima contractual…”. Nu stiu ce intelegeti voi, dar eu inteleg ca beneficiez de o reducere de 50% in primele 4 luni de abonament, deci trebuia sa platesc 9 EUR/luna. Avand in vedere ca am platit la semnare 36 EUR te astepti ca primele 4 facturi sa contina doar costul suplimentar. Surpriza! Nu e asa! Defapt reducerea de 50% nu este o reducere, ce face Orange. Cei 36 EUR platiti de mine sunt folositi pe parcursul a 4 luni, cate 9 EUR/luna iar restul de 9 EUR urmand sa il achit tot eu…amuzant, nu?

Acest lucru plus lipsa de flexibilitate a lor m-a determinat sa solicit inchiderea abonamentului dupa 2 luni de la deschidere. Dupa cum m-am asteptat toti cei cu care am discutat: “nu se poate doamna, trebuie sa platiti 22 de luni pentru ca atat mai aveti perioada contractuala si trebuie sa returnati telefonul”. Acest raspuns l-am primit atat de la angajatii din magazine cat si de la cei de la serviciul clienti.

Cum stiu ca ce e scris, scris ramane, m-am pus pe treaba si le-am trimis un email frumos si cuprinzator la adresa customer@orange.ro.

Va redactez o parte din mail-ul trimis in speranta ca o sa va fie de folos:

 

As dori sa va aduc la cunostinta urmatoarele:

- Conform legii nr193/2000 precum si legea nr. 296/2004, republicat 2008 Codul Consumului avem urmatoarele:

- Art 1, aliniatul 2 " in caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului." La acest punct ca neconformitate se incadreaza urmatoareele din contractul  pentru numarul de telefon 0747039500. "detalii ale ofertei Orange Romania: 50% reducere la plata abonamentului in primele 4 luni din perioada minima contractual corespunzatoare abonamentului in avans”. Operatorul Orange mi-a explicat verbal ca este vorba de plata in avans a doua luni integral, iar din cele stipulate in contract reise ca sunt 4 luni de reduce 50%, care rezulta intr-un abonament in primele 4 luni de 9 eur. Avand in vedere ca s-a platit suma de 36 de eur in avans, consider ca plata a 4 luni a fost efectuata. Prin urmare nu sunt deacord si consider ilegal suspendarea abonamnetului pentru neplata dupa 2 luni.

- Art 1, aliniatul 2 "Se interzice comerciantilor stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii."

- Art. 4, aliniatul 1: "O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor."

- Art. 4, aliniatul 2: O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.

  - Art. 4, aliniatul 3: Faptul ca anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociata direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor prezentei legi pentru restul contractului, in cazul in care o evaluare globala a contractului evidentiaza ca acesta a fost prestabilit unilateral de comerciant. Daca un comerciant pretinde ca o clauza standard preformulata a fost negociata direct cu consumatorul, este de datoria lui sa prezinte probe in acest sens.

  - Art. 4, aliniatul 4: Lista cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezenta lege reda, cu titlu de exemplu, clauzele considerate ca fiind abuzive.

 Avand la baza aliniatele din Art 4, a legii mai sus mentionate mentionez urmatoarele:

- Clauzelor Contractuale de Baza (CCB)", "Temenii si Conditiile Generale pentru utilizarea abonametului Orange (TCG)" si  "Brosura de Tarife si Servicii" nu au titlu de contract prin urmare nu pot impune obligatii, acestea fiind considerate conform legii in vigoare clauze abuzive!

 

Ca si concluzie, cititi cu atentie contractual, daca sunt clauze interpretabile acestea sunt interpretate in favoarea voastra. “Temenii si Conditiile Generale pentru utilizarea abonamentului Orange” asa numitul sfantul TCG (pentru ca tot timpul angajatii Orange te vor trimite la el) nu este perfect, are scapari destul de mari (cel putin al meu avea).

Eu nu sunt jurist si exista riscul sa nu fie totul 100% corect. Insa dupa ce am trimis mail-ul, in 10 zile mi-a fost inchis abonamentul fara sa mi se ceara plata a 22 de luni, fara sa fiu nevoita sa returnez telefonul si fara sa ma mai deranjeze telefonic nici un angajat Orange pentru a ma convinge sa raman abonata la ei (asta pentru ca am specificat in email ca orice comunicare cu ei o fac doar in scris..hihi).

Sper ca va sunt folositoare informatiile si va doresc bafta si rabdare in colaborarea cu Orange!

PS: Daca aveti nelamuriri sau intrebari va raspund cu placere!

 

Iulia

 

Add comment

biuquote
  • Comment
  • Preview
Loading