Pentru mulţi dintre noi achiziţia unei locuinţe nu este de ici de colo. Pentru unii poate fi o investiţie, pentru alţii o decizie care să le schimbe viaţa. Indiferent de situaţia în care te aflii, înainte de a porni pe acest drum e bine să-ţi analizezi puţin opţiunile. Iată cateva întrebări pe care eu le-am gasit utile:
Care e contextul imobiliar?
Înainte să te avânţi la achiziţia unei locuinţe e bine să studiezi puţin piaţa, să analizezi dacă e momentul prielnic pentru aşa ceva. Care sunt preţurile? Care este tendinţa pieţei? Nu te baza pe statistici citite din ziare sau auzite la ştiri. Vrei să aflii cât costă un apartament, du-te şi află direct de la proprietar. Du-te la doi, trei, zece proprietari şi întreabă-i ultimul preţ. Poţi consulta şi firme care se ocupă de tranzacţii imobiliare iar din preţul care ţi-l oferă ei, să mai scazi aproximativ 5% J. Preţul poate diferi mult şi în funcţie de modul de plată: vor fi bani cash sau va trebui vânzătorul să aştepte după aprobarea unui credit. Oricum ar fi, preţul de piaţă e cel plătit: stabilit între vânzător şi cumpărător; nu e preţul cerut, nu e preţul oferit şi în nici un caz nu e preţul din statisticile apărute în ziare (cel puţin nu statisticile pe care le-am vazut eu).
Un mic pont: dacă se dau credite pe buletin sau găseşti promoţii de genul “la un apartament cumpărat, primeşti o maşină”, poate, doar poate, că ar fi mai bine să mai aştepţi puţin, ca lucrurile să se aşeze şi să nu te prindă o nouă criză financiară cu datorii şi incapacitate de plată.
Care e scopul locuinţei?
Pentru ce vrei să-ţi cumperi o locuinţă? Doreşti să o închiriezi sau doreşti să locuieşti chiar tu acolo? Dacă vrei să o închiriezi, care e tipul de chiriaş la care te-ai gândit? Studenţi sau familie? Chirie în regim hotelier sau chirie lunară? Dacă doreşti să locuieşti tu, care e stilul tău de viaţă? Îţi place agitaţia sau vrei ceva mai retras? Ai familie sau eşti singur?
În funcţie de scopul locuinţei îţi stabileşti tipul de locuinţă (apartament sau casă, număr de camere etc.) şi zona în care doreşti să se afle.
Sunt cartiere în oraşul tău potrivite nevoilor tale. De exemplu cartiere precum Grigorescu şi Zorilor sunt mai potrivite pentru familişti, pe cand Mărăşti şi Gheorgheni pentru chirii, în special pentru studenţi. Nu uita şi de zonele din jurul Clujului, de exemplu: Floreşti, Baci, Chinteni. S-ar putea cu banii de pe un apartament în Cluj-Napoca, să-ţi poţi cumpăra o casă în aceste localităţi. Nu-ţi fie teamă de trafic sau distanţe. Un lucru pe care îl ştiu cu certitudine legat de Cluj-Napoca şi zonele limitrofe, e că traficul e groaznic, indiferent de cartierul sau zona în care te aflii (e drept, poate fi mai mult sau mai puţin groaznic J ).
Un pont scurt iar apoi trecem la următoarea întrebare: dacă doreşti să achiziţionezi o locuinţă pentru tine şi familia ta, încearcă să aflii cât mai multe informaţii despre zonele sau cartierele asupra cărora te-ai hotărât: de la prieteni, cunoştinţe, oameni care locuiesc deja acolo. Poţi chiar să-ţi iei mai întâi o chirie în zona respectivă să vezi pe propria piele cum e, cum te adaptezi locului. Şansele să-ţi cumperi o locuinţă într-o zonă în care ai mai stat sunt mai mari decât cele de a achiziţiona o locuinţă într-o zona nouă, iar motivul e simplu: comfortul pe care ni-l oferă familiarul.
Ce buget ai?
Fii realist când vei răspunde la întrebarea aceasta. Cât eşti dispus să cheltui? Cât ai avans, cât ai de gând să te împrumuţi de la bănci?
Dacă ai nevoie de un credit, fă-ţi timp şi mergi mai intâi pe la bănci. Vezi care e oferta lor, vezi dacă te încadrezi. Ai grijă ca rata lunară să nu fie o povară prea mare. Dacă costurile se dovedesc a fi prea mari, poate ar fi mai bine să amâni momentul, să economiseşti pentru un avans mai substanţial.
Poţi încerca chiar să-ţi şi negociezi contractul; nu uita: tu eşti clientul lor şi ei trăiesc datorită ţie şi celor ca tine. Pune întrebări, nu-ţi fie jenă dacă nu înţelegi care e diferenţa între dobândă variabilă şi dobânda fixă. Contractele în general sunt stufoase. Cere o copie peste care să te uiţi acasă, în linişte. Dacă ai nevoie de consultanţă sunt firme care se ocupă cu asta (spre ex. KIWI Finance); pe tine nu te costă nimic. Atenţie însă, şi aceste firme trăiesc din comisionul primit de la bănci. Aşadar, verifică întotdeauna dacă recomandările lor se potrivesc cu nevoile şi aşteptările tale.
Cât timp ai?
Sună uşor fatidic, nu? Întrebarea se referă la cât timp eşti dispus să investeşti în căutarea locuinţei perfecte şi a unei finanţări care să ţi se potrivească. Dacă nu cumva ai moştenit o mică avere şi nu te interesează ce cumperi, crede-mă ca tot acest proces îţi va lua timp (şi e doar începutul, aşadar lasă lamentările pentru etapele următoare).
Dacă ai timp la dispoziţie sau pur şi simplu îţi place să te implici în astfel de proiecte, e perfect. Avantajul e că tu ştii cel mai bine ce vrei aşadar e indicat să te implici cât mai mult posibil. În plus vei căştiga nişte informaţii preţioase, iar la final va fi o decizie bazată pe propriile convingeri. Iar procesul nu trebuie să fie anevoios şi anost; poţi folosi diverse aplicaţii pentru a te organiza (ex: XMind MS, One Note sau, mai clasic, Excel), poţi face fotografii cu zonele preferate (poate astfel îţi descoperi noi hobby-uri), poţi să impărtăşeşti cu prietenii sau colegii de servici opţiunile sau întrebările tale; vei fi surprins câte informaţii şi idei utile vei găsi.
Pe de altă parte ai putea apela şi la serviciile unor firme care se ocupă strict cu tranzacţii imobiliare. Nu e obligatoriu să alegi o variantă sau alta; le poţi combina cu succes. Mai jos am încercat să încropesc o listă cu agenţiile imobiliare cu care am avut contact şi o scurtă evaluare personală. Poate o găsiţi utilă şi poate veţi contribui şi voi la completarea listei, prin comentarii la acest articol. Oricum, evaluarea e strict personală şi priveşte în special oamenii cu care am avut contact. Pe de altă parte, firmele ar trebui să ştie că oamenii sunt cei care-i reprezintă şi să le acorde atenţia necesară.
Firmă Imobiliară
|
Comentarii
|
Notă*
|
Edil Imobiliare
|
Cu ei am colaborat cel mai bine şi până la capăt. Eu și soțul meu am cumpărat o locuinţă în Floreşti, iar doamna care s-a ocupat de dosar ne-a arătat întodeauna cele mai relevante locuinţe (apropiate de cerinţele noastre). De dosarul de la bancă s-a ocupat tot ea, după ce noi am ales banca. A fost de ajutor şi în relaţia cu vânzătorul şi notarul. Ne-a scutit de multă umblătură.
|
5
|
Tara Imobiliare
|
Cred că a fost cea mai proastă colaborare (şi am stat în multe chirii deci am colaborat cu câteva agenţii imobiliare). Au ofertă bogată, însă ne-au arătat doar cinci apartamente (din care doar unul se potrivea cerinţelor noastre) după care ni s-a spus să ne hotărâm căci, citez: “Aţi văzut deja cinci apartamente, ar fi cazul să vă hotărâţi”. Mi-a luat puţin timp să-i explic omului că şi atunci când îmi cumpăr o pereche de pantofi probez mai mai mult de cinci; el nu ştiu dacă a înţeles. Colaborarea s-a încheiat aici.
|
1
|
Axa Imobiliare
|
Omul foarte fain, însă oferta de locuinţe destul de slabă, în special în zona în care vroiam noi. Oricum, am simţit că suntem în aceaşi barcă şi că se străduia să găsească ceva apropiat cerinţelor noastre.
|
3
|
* 1 foarte slab – 5 foarte bine
Aşadar, ca să închei căci se pare că m-am cam întins: înainte să îţi cumperi o locuinţă încearcă să răspunzi pe’ndelete cel puțin întrebărilor de mai sus; înarmează-te cu răbdare şi caută să te simţi bine şi să te bucuri de căutarea ta. Baftă!
Iana R.
Referințe utileFirme imobiliare / motoare de căutare:http://www.imobiliare.ro/http://www.piata-az.ro/http://www.edil.ro/http://www.weltimobiliare.ro/http://www.tara-imobiliare.ro/http://www.axaimobiliarecluj.ro/ Finanțarehttp://www.vreaucredit.ro/http://www.conso.ro/compara/credite-imobiliarehttp://www.kiwifinance.ro/
6d104df6-6c8b-4935-9c01-fe00857ee205|2|5.0|96d5b379-7e1d-4dac-a6ba-1e50db561b04